Teknologene det blir vanskeligst å rekruttere i 2018

 – av 

2017 er året hvor software for alvor «ate the world». Konsekvensen er at det i 2018 vil bli enda vanskeligere for deg å rekruttere spesialistene som kan hjelpe deg å ta din del av kaken.

2017 har for meg som hodejeger vært travel og jeg har vært så heldig å være involvert i rekrutteringen av drøyt 30 teknologer. Rekrutteringsbransjen er et godt barometer for statusen i arbeidsmarkedet og vi ser tydelige tendenser og vekst i noen utvalgte kompetanseområder. Jeg tillater meg derfor å komme med en uhøytidelig spådom for 2018. Men først, litt historikk.

I 2017 har vi hatt mest etterspørsel etter;

 • Cloud spesialister (migrering til skyen i Azure og AWS)
 • Utviklere / løsningsarkitekter / tech leads
 • Rådgivere digitalisering / digitalsjefer
 • BI / Data Science
 • Sikkerhetsspesialister

I år har det vært fokus på migrering til skyen, utviklere og digital-strategirådgivning. 2018 kommer fortsatt til å være preget av denne trenden, men i tillegg må det store finansmiljøet i Bergen innfinne seg i å konkurrere med “alle” (PSD2) og det vil intensivere etterspørselen etter gode råd og noen som kan bygge de nye produktene. Videre vil det bli fart i fagområdene IoT og maskinlæring, det har ikke tatt av enda, men nysgjerrigheten er voksende hos kundene. I 2017 fikk vi de første forespørslene på Data Scientists, og vi forventer å se flere av dem ettersom fantasien og teknologien endelig forener krefter, og analysefaget blir mer sofistikert og allemannseie i ledergruppene. «WannaCry» og utfordringene ved IoT levner ingen tvil om viktigheten av sikkerhet fremover. GDPR rådgivning vil naturligvis være en het potet, enn så lenge.

I 2018 er min spådom at talentkrigen etter disse spesialistene vil tilspisse seg ytterligere (rangert etter vanskelighetsgrad hvor 1 er den vanskeligste stillingen å fylle):

 1. Maskinlæring (stort underskudd av kandidater med erfaring)
 2. Cloud spesialister (stort underskudd av kandidater med erfaring fra migrering til Azure og AWS)
 3. Sikkerhetsrådgivere (stort underskudd)
 4. Data scientists / BI (underskudd, men det er mange kandidater med overførbar erfaring fra andre fagfelt)
 5. Utviklere (underskudd, men et kjapt LinkedIn-søk viser at det i Bergen er 814 personer med tittelen «Developer», 1072 som har C# som en skill, 811 som har .Net, og 1158 som har Javascript)
 6. GDPR rådgivere (kun et fåtall har hands-on erfaring, men rollen kan bekles av et større mangfold kandidater)
 7. Digitalsjefer / rådgivere / prosjektledere innen digitalisering (PSD2 vil generere stor investeringsvilje i tillegg til et økende behov i alle bransjer, men det er også et stort mangfold av kandidater som kan bekle rollene)

Oppsummert

Etterspørselen er høy, tilbudssiden er lav. Desto større underskuddet er, jo tidligere bør du starte prosessen, og du bør vurdere å bruke en hodejeger, leie inn fra konsulenthus eller investere i utvikling av talenter/kandidater med potensiale. Å ansette disse kandidatene med en stillingsannonse kan ta tid, og tid er også en underskuddsvare i 2018.

Meny