Ingen vet hva de jobber med om fem år, men for de aller fleste utviklere endrer jobben karakter og ansvar over tid.
Skrevet av Andreas de Lange, partner i Bønes Virik.
Faktisk er gjennomsnittsalderen for en utvikler kun 30 år, i følge Stackoverflow (n=74 331).
Et kjapt søk på LinkedIn på utviklere i Bergen (n=1678) viser at kurven peaker på 8 og 12 år før den avtar. Var man nyutdannet som 25 åring så er man mellom 33-37 år når kurven for utvikler-titler avtar:
Gjør vi et nytt søk på arkitekter og tech leads (n=538) i Bergen ser kurven slik ut:
Mellom 9-12 års erfaring skjer det en dobling av antall arkitekter og tech leads, mye tyder derfor på at det er i denne alderen (ca. 34-37 år) de fleste utviklere går over i mer strategiske og ledende roller.
Hvordan ser en typisk karriere ut for utviklere?
Den kan gå i mange retninger, men typisk slik som dette. De aller færreste går hele veien til CTO, men ender ofte opp i roller som leder for utvikling, team lead, løsningsarkitekt, virksomhetsarkitekt, og ofte som seniorkonsulent/rådgiver i et konsulentselskap.
Husk at du kan være verdifull for andre fagfelt
Ta et blikk på alternative karriereveier på venstre side i bildet over. Som utvikler har du en verdifull kompetanse du kan tilføre andre roller (UX, Test, Devops, Product Management, Data Science, AI, Cloud/infrastruktur, Sikkerhet, Consulting, Forskning +++).
Konklusjon
Du trenger ikke slutte på kode når du er 40, men sannsynligheten er stor for at du jobber på et høyere strategisk og planleggende nivå. Kanskje du ønsker å kode til du er 67 år? Det er viktig å reflektere over det før man plutselig blir forfremmet vekk fra faget; det kan bli vanskelig å komme tilbake når teknologien endrer seg fra år til år.