Illustrasjon teknologi Bønes Virik

Tre tips til ikke-teknologer som vil lære mer om IT faget

Fra tid til annen blir jeg spurt om hva ikke-teknologer kan gjøre for heve forståelsen for IT-faget. Og nei, vi skal ikke alle bli utviklere. Du gjør mest nytte om du kan forene ditt fagfelt med forståelse for overordnede konsepter innen IT. Jeg startet selv denne reisen i 2010.

Skrevet av Andreas de Lange, partner i Bønes Virik.

IT består enkelt av tre byggesteiner:

  1. IT infrastruktur (IT drift, nettverk, datasenter, cloud, IoT-sensorer)
  2. Utvikling (web, software, UX)
  3. Data (Data science / Business Intelligence)

Her er mine 3 tips for å bygge overordnet IT kompetanse:

1 Deltidsbasert masterprogrammer med teknologispissing

Dersom du er ute etter å bygge på med en mastergrad, så finnes det et par meget gode alternativer. Noen tilbyr full grad uten studieavgift(!). Disse programmene kan du ta ved siden av jobb:

Kombinerer du de tre siste (NHH x 2 + BI), så har du en praktisk og moderne mastergrad innen IT.

2 Sertifiseringer – høyest effekt for karriere og egen utvikling

Mastergrader blir fort for omfattende for mange. Sertifiseringer gir faktisk ofte høyere kredibilitet i IT-miljøet, tar kun 2-4 dager å fullføre, og er rimelig priset.

Som kandidat i en rekrutteringsprosess kan du faktisk skille deg mer positivt ut ved å ha 2-3 sertifiseringer, fremfor en MBA. Her er et par sertifiseringer som ikke krever forkunnskaper, som har høy anseelse i IT-miljøene, er praktiske og lar seg raskt anvende i jobben:

Disclaimer: denne artikkelen er ikke sponset av Glasspaper, de er rett for slett bare den største tilbyderen av denne type sertifiseringer i Norge.

3 Nanongrader – fremtidens læring

Nanograder er kurs/programmer fra universiteter og høyskoler. De tilbys kun på nett og gir ikke studiepoeng, men du får kursbevis. Eksempelvis et studie jeg har tatt: “Certificate in Software Product Management from University of Alberta”. Du får meget gode kurs fra kjente institusjoner som Duke University, University of Alberta, University of Illinois, University of Michigan osv. Software Product Management tar ca. 90 timer å fullføre og vil ha god verdi både i jobb og i en rekrutteringsprosess.

Det fine med nanograder er at du kan velge nøyaktig de kursene du har behov for, og det som passer interessefeltet ditt. Det gir deg overordnet praktisk forståelse og vil gi deg en stor fordel når du kommuniserer og jobber i teknologiprosjekter. Prisen er som regel 300-700 kr pr måned og du bestemmer selv om du vil fullføre kurset på en eller tre måneder. Her er noen eksempler:

Jeg har best erfaring med Coursera og LinkedIn Learning. Udemy og Udacity tilbyr mer spissete kurs.

Flere aktuelle saker fra Lederinnsikt

Hos Bønes Virik møter du solid erfaring med å finne den beste kandidaten for rollen. Vi jobber tett med våre oppdragsgivere i et bredt utvalg av bransjer, og med alt fra internasjonale konsern til lokale selskaper.

keyboard_arrow_up