Lærdommer fra en idrettsleder: Hvordan bygge en sunn organisasjon

Elleve år som president i et forbund som gikk fra bunn til topp har gitt viktig lærdom om hvordan man som leder bygger en god organisasjon.

Skrevet av Arild Mjøs Andersen, partner i Bønes Virik og president i Norges triatlonforbund 2010-2021.

I mars 2023 var jeg så heldig å få holde tale for presidentene i de europeiske triatlonforbundene. Temaet var både hyggelig og stort: Hvordan Norge er blitt en stormakt i triatlon.

Etter elleve år som president i Norges triatlonforbund, fra 2010 til 2021, har jeg reflektert rundt hvordan vi gikk fra å være ubetydelige til å vinne gull i OL, World Triathlon Series og Ironman 70.3-VM, ta verdensrekorden i Ironman 7.21 og ha syv forskjellige utøvere på pallen i internasjonale konkurranser i én og samme sesong.

Mye handler om utøverne og kulturen som er skapt rundt dem, men en del handler også om organisasjonen vi bygget.

Så her kommer en presidents perspektiv på hvordan vi bygget en velfungerende idrettsorganisasjon – og hvilke lærdommer andre kan dra med seg, både i idretten og utenfor.

Hvordan du kan skape en god organisasjon

Det er selvsagt mange som har æren for suksessen vår, men her er de viktigste lærdommene jeg som forbundspresident har fått om hvordan man bygger en sunn og god organisasjon:

    1. Din viktigste jobb er å rekruttere flinke folk: Å lede en idrettsorganisasjon er ikke noe énmannsshow – det er det motsatte. Få med deg så mange lidenskapelige mennesker som mulig. Tørr å rekruttere folk som er flinkere enn deg selv. Rekrutter unge folk.
    2. Involver medlemmene: Det er ikke din organisasjon, den tilhører medlemmene. Kommuniser åpent og inviter medlemmene til å delta. Bli enige om verdier, strategi, mål og prioriteringer og gjør dem langsiktige. I 2012 satte vi som mål å vinne medalje i Tokyo åtte år senere og alle i forbundet var enige om det. Det gir retning.
    3. Forløs energien i miljøet: Det er så mange strålende mennesker i idretten. Støtt initiativene og kreativiteten deres. Si «ja» oftere enn du sier «nei». Ikke detaljstyr. La folk følge lidenskapen sin, hvis den stemmer med strategien deres. Og husk å ha det moro!
    4. Vær et godt eksempel: Som leder i en idrettsorganisasjon, respekter det faktum at du er den som i størst grad påvirker kulturen. Alle får med seg hvordan du oppfører deg, så «walk the talk». Behandle alle bra og vær en god ambassadør.
    5. Struktur er din venn: Det virker kanskje kjedelig, men det er nødvendig. Før vi jobbet med struktur og styringsprinsipper, hadde alle problemer og klager en tendens til å eskalere helt opp til styrebordet. Lag komiteer og kommisjoner med tydelig ansvarsområde og mandat. Lag rollebeskrivelser, mandater, regler og tydelige prosesser. Bedre styring og struktur gjør at du sparer tid, unngår konflikter og tar bedre avgjørelser.
    6. Ta vare på flokken din: Vi har opplevd vanskelige ting sammen. Vi har opplevd trakassering av ansatte, dødsfall i en konkurranse, en kampanje for å få hovedtreneren vår sparket (det var før han ble genierklært), og så er det alle nettrollene … De fleste utøverne er bra folk, men det finnes unntak. Som leder, ta ekstra godt vare på de som er i førstelinjen og som får kritikk, som tekniske delegater og dommere.
    7. Se, anerkjenn og sett pris på alt arbeid, spesielt det som er frivillig: Gi så mye positiv og ektefølt feedback som du greier. Du kan aldri gi nok.
    8. Lær fra andre organisasjoner i idretten din og fra andre idretter: Vær åpen, nysgjerrig og samarbeidsvillig. Det finnes alltid ting som kan bli bedre, og vi må ikke finne opp hjulpet på nytt. Vi lært enormt mye av våre konkurrenter, noe vi er veldig takknemlige for.

Flere aktuelle saker fra Lederinnsikt

Hos Bønes Virik møter du solid erfaring med å finne den beste kandidaten for rollen. Vi jobber tett med våre oppdragsgivere i et bredt utvalg av bransjer, og med alt fra internasjonale konsern til lokale selskaper.

keyboard_arrow_up